Mierenhouden - wat zijn goede starters?

Gepubliceerd op 13 april 2024 om 13:28

In deze blog lijkt het mij leuk om het te hebben over geschikte en uiteraard leuke mieren om deze hobby mee te starten. Ik licht graag toe wat goede mieren zijn om mee te starten en wat mijn eigen ervaring hierbij is. 

Ik ga het hebben over de Messor Barbarus (Oogstmier) en de Camponotus Nicobarensis (Reuzenmier of Timmermansmier). Deze twee leuke soorten zijn één van mijn eerste mierensoorten waarmee ik begon en ik houd ze nu nog steeds. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat het hele leuke en makkelijke soorten zijn om het mierenhouden mee te starten. Beide soorten hebben in mijn ogen erg bijzonder gedrag, waar ik me over heb verwonderd. Ik kan deze twee soorten dan ook aan iedereen aanraden en ik zal in deze blog vertellen waarom dat zo is en wat mijn verdere ervaringen zijn met deze leuke soorten.

Laat ik beginnen met de Messor Barbarus. Voor mij is de Messor Barbarus een hele leuke beginnerssoort. Dat is omdat het geen lastige mieren zijn om te houden en het gedrag erg gaaf is om te bewonderen. De Messor Barbarus is een mierensoort die van zaden leeft, dus het enige wat ik hoef aan te bieden is af en toe wat zaden. Dat maakt het houden van deze soort voor mij, maar eigenlijk voor iedereen, totaal niet ingewikkeld. Ik vind het gedrag van deze soort erg bijzonder, omdat je kan zien hoe werksters zaden naar het nest slepen. Daarbij is Messor Barbarus polymorph, dat houdt in dat de werksters heel erg in grootte kunnen variëren, wat er in mijn opinie heel leuk uitziet. Ik kan je aanraden om bij Messor Barbarus gebruik te maken van een warmtemat of warmtekabel. Ondanks dat het niet noodzakelijk is voor deze soort is het wel aan te bevelen. De mieren doen het simpelweg veel beter als je gebruik maakt van een warmtebron. In mijn ervaring is de Messor Barbarus een mierensoort die erg actief is, bijzonder gedrag vertoont en helemaal geen hoge eisen stelt. Dit maakt het dat deze soort voor iedereen een leuke starterssoort zal zijn. Ik kan je overigens aanraden om jouw Messor Barbarus kolonie in het licht te houden. Ik hield mijn eerste Messor Barbarus kolonie in het donker. Het nadeel hieraan is, dat áls je ze stoort, de koningin hier erg onrustig van wordt. Als je ze in het licht houd, zal je dit probleem niet krijgen, omdat het ze minder stoort als je in het nest kijkt.

De andere starters mier die ik heel erg leuk vind en iedereen kan aanbevelen, is Camponotus Nicobarensis, ook wel de Reuzenmier of Timmermansmier genoemd.

Waar ik me bij deze soort erg over verbaasd heb, is hoe ongelofelijk snel deze soort groeit. Mijn startende kolonie is in haar eerste paar maanden zo goed als verdubbeld! Ook is deze mierensoort polygyne, dit betekent dat deze soort meerdere koninginnen per kolonie tolereert. Daardoor kan je kiezen voor 1 koningin, of misschien wel 5 koninginnen wat de kolonie nóg sneller doet groeien. Ik zelf heb 2 koninginnen. Ik raad je echter aan om niet meer dan 2 koninginnen te kiezen als beginner, omdat de groeisnelheid dan zó kan toenemen, dat het houden ervan erg pittig wordt. Het is bij Camponotus Nicobarensis echter wel noodzakelijk om gebruik te maken van een warmtebron. Dat kan met een warmtekabel of warmtemat. (Ikzelf raad een kabel aan). Dat het noodzakelijk is, komt doordat het tropische mieren zijn. Deze soort komt in de natuur alleen voor in bepaalde delen van Azië. Je snapt vast dat het klimaat daar veel anders is, het is namelijk tropisch klimaat.
Ik raad iedereen deze soort aan, niet alleen vanwege hun bijzonder snelle groei, maar ook het uiterlijk heeft mij heel erg aangetrokken. Met een combinatie van zwart en een oranje-achtige gloed is dit een heel erg mooie soort. Toen ik deze soort voor het eerst kreeg, verbaasde ik me over hoe kleurrijk mieren kunnen zijn. Maar ook de grootte sprak en spreekt me nog steeds aan. Het zijn namelijk erg grote mieren, wat het observeren in mijn opinie zowel makkelijker als leuker maakt. De grootte is gelijk aan die van de Messor Barbarus. De meeste mieren die je in Nederland tegenkomt, zijn niks qua grootte in vergelijking met deze soorten. In mijn ogen kan een Camponotus Nicobarensis kolonie en Messor Barbarus kolonie niet ontbreken bij een mierenhouder. Ik houd deze soorten nu al een tijd en kan met zekerheid zeggen dat deze soorten uitstekende starters mieren zijn, met bijzonder gedrag en een mooi uiterlijk.

 

geschreven door Levi

Reactie plaatsen

Reacties

AntsIncMania
een maand geleden

Erg mooi weer geschreven Levi.
Leuk bericht, en super leuke info
Bedankt, was weer een plezier te lezen

Alex (Pahmoet Mrówki)
een maand geleden

Mooie blog Levi. En ook zeker leuke soortjes. Ikzelf heb geen ervaring met messor. Maar de Nicobarensis heb je heel goed omschreven