Mierenhouden - wat is dat nou eigenlijk?

Gepubliceerd op 3 april 2024 om 15:00

Mierenhouden, wat is dat nou eigenlijk? Voor velen klinkt het gek, want wat is er nou leuk aan mieren? En hoe begin je aan het houden van mieren? Dit soort vragen krijg je snel als je verteld over deze hobby.

Veel mensen weten niet wat het oplevert als je begint aan deze hobby. Het is namelijk een hele unieke hobby, omdat het doel van mieren houden is om je kolonie groter te krijgen en goed te verzorgen. Ik ken niet veel huisdieren die met steeds meer zijn als je ze goed verzorgt, dat is wat het voor mij een erg unieke hobby maakt. Het is leuk om de progressie te zien bij een kolonie als je ze goed verzorgd. Je zult merken dat je daar echt voldoening uit haalt. Toen ik eraan begon, had ik er gelijk veel plezier in en wilde ik alleen maar het beste voor de mieren doen. Ik vind persoonlijk het fijne aan deze hobby, dat het verzorgen nauwelijks tijd en energie kost. Maar je beleefd er wel constant plezier aan. Want zoals je misschien wel weet, werken mieren dag en nacht door. Je ziet dus altijd wel iets gebeuren. En ook wanneer er niks gebeurd, is het fascinerend genoeg om naar de koningin te kijken en te zien hoe de eitjes ontwikkelen. Want eitjes komen niet zo maar uit. 

Nadat het eitje is gelegd, moet het eerst nog door ontwikkelen naar een larve, waarna het een pop wordt. Nadat het eitje een pop is geworden, is de eerstvolgende fase de mier zelf. Het is wel belangrijk dat je de kolonie goed verzorgt en ze genoeg voedingsstoffen binnen laat krijgen, zodat onder andere het broed goed kan ontwikkelen.
Maar hoe verzorg je zo'n kolonie nou goed en hoe begin je? Als eerste is het belangrijk om te weten hoe je start met het houden van mieren. Het is heel erg simpel om hieraan te beginnen, want met een starterset van AntsIncMania ben je voor de eerste maanden al klaar. Ik ben ook begonnen met een starterset en dat vond ik fijn, omdat je weet dat je alles in één keer hebt. Ik hoefde daarom ook niet na te denken of ik nog spullen mistte om te beginnen. Ik ben begonnen met de soort Lasius Niger, oftewel de zwarte wegmier. (de meest voorkomende soort in Nederland).

Dit is één van de makkelijkste soorten, en hierbij kan je eigenlijk niet écht de fout in gaan. Ik was best jong toen ik mijn eerste kolonie ontving, maar ook toen vond ik het simpel om te onderhouden; er valt eenmaal ook weinig te onderhouden. Na een tijdje wilde ik een nieuwe soort proberen, omdat ik de hobby erg leuk vond. Ik koos voor Messor Barbarus, en daarna volgden al vrij snel nieuwe soorten. Zoals ik al zei is een AntsIncMania starterset in mijn ogen hét begin aan deze hobby, maar je zult je vast afvragen wat er in zit en waarom het geschikt is voor de mieren. Allereerst zitten bij de startersets de mieren inbegrepen. Alle sets bevatten verschillende mierensoorten, en juist omdat ze veel verschillen van elkaar vind ik dat heel leuk. Daarnaast vind je in de startersets ook een mini buitenwereld of een AntCombo Medium, dat is een nest en een buitenwereld voor de mieren in één, en 2 extra reageerbuisjes. Deze reageerbuisjes zijn ervoor om jouw mierenkolonie nieuw water te kunnen bieden wanneer dit op is uit het reageerbuisje waar de mieren in zitten, maar geen zorgen. Het water in een reageerbuisje gaat meestal maanden mee, dus de extra buisjes zijn voor op langere termijn. Ook zit er in de sets een 1ml liquidfeeder. Dit kun je vullen met suikerwater, zodat de mieren hieruit kunnen drinken. 

Suikerwater is, samen met proteïne en water, het belangrijkste voor de mieren, want mieren hebben suiker nodig. Dan vind je 2 jellycups in de starterset. Deze jelly's bevatten ook suikers en is dus een alternatief voor suikerwater, die je vooral voor grotere kolonies kunt gebruiken, om ze in één keer allemaal van suikers te voorzien. Een product wat eigenlijk een 'must' is bij het mieren houden, is een pincet. Hiermee kun je makkelijk insecten of fruitvliegjes aanbieden aan jouw kolonies, zonder te moeten priegelen met jouw vingers. Ook kun je met een pincet afval uit de buitenwereld halen, wat de mieren hebben weggebracht. Zo hou je het voor de mieren schoon. Omdat het pincet uit de starterset 'softtouch' is, kun je ook mieren oppakken, wanneer die zijn ontsnapt omdat jij even niet oplette, zonder de mieren pijn te doen. Er zijn verschillende startersets, met verschillende mierensoorten. Afhankelijk van de mierensoort, krijg je wat die soort nodig heeft. Met deze startersets leer je gelijk wat mieren nodig hebben om uit te groeien tot een grotere kolonie. En precies dat proces kun jij volgen, bij jouw kolonie. Ik wist eerst ook nog niet zo goed hoe ik kon beginnen met het houden van mieren, maar mede door een starterset kon ik gelijk goed beginnen en leerde ik gelijk veel over de behoeftes van mieren. Ik vind het leuke aan het houden van mieren, dat je nu een inkijkje krijgt in hoe mieren te werk gaan en wat elke mier nou eigenlijk doet. Dat kun je allemaal bewonderen in het mieren houden. In het nest zie je hoe mieren het broed en de koningin beschermen en in de buitenwereld zie je hoe mieren het door jou aangeboden voedsel meeslepen naar het nest. Dit gaat eigenlijk 24/7 zo door, en deze cyclus vind ik persoonlijk het leukste om te zien van de mieren, hoe ze bezig zijn om hun functie voor de kolonie te blijven volbrengen. En juist die cyclus volg je heel gemakkelijk, wanneer je maar wilt, bij het houden van mieren. Dit vond ik in het begin het meest fascinerend, en nog steeds.

 

Geschreven door Levi

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.