Blogs

Op deze pagina vind je leuke en interessante blogs over het mierenhouden. Veel leesplezier!

Mierenhouden - wat zijn goede starters?

In deze blog lijkt het mij leuk om het te hebben over geschikte en uiteraard leuke mieren om deze hobby mee te starten. Ik licht graag toe wat goede mieren zijn om mee te starten en wat mijn eigen ervaring hierbij is. 

Ik ga het hebben over de Messor Barbarus (Oogstmier) en de Camponotus Nicobarensis (Reuzenmier of Timmermansmier). Deze twee leuke soorten zijn één van mijn eerste mierensoorten waarmee ik begon en ik houd ze nu nog steeds. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat het hele leuke en makkelijke soorten zijn om het mierenhouden mee te starten. Beide soorten hebben in mijn ogen erg bijzonder gedrag, waar ik me over heb verwonderd. Ik kan deze twee soorten dan ook aan iedereen aanraden en ik zal in deze blog vertellen waarom dat zo is en wat mijn verdere ervaringen zijn met deze leuke soorten.

Laat ik beginnen met de Messor Barbarus. Voor mij is de Messor Barbarus een hele leuke beginnerssoort. Dat is omdat het geen lastige mieren zijn om te houden en het gedrag erg gaaf is om te bewonderen. De Messor Barbarus is een mierensoort die van zaden leeft, dus het enige wat ik hoef aan te bieden is af en toe wat zaden. Dat maakt het houden van deze soort voor mij, maar eigenlijk voor iedereen, totaal niet ingewikkeld. Ik vind het gedrag van deze soort erg bijzonder, omdat je kan zien hoe werksters zaden naar het nest slepen. Daarbij is Messor Barbarus polymorph, dat houdt in dat de werksters heel erg in grootte kunnen variëren, wat er in mijn opinie heel leuk uitziet. Ik kan je aanraden om bij Messor Barbarus gebruik te maken van een warmtemat of warmtekabel. Ondanks dat het niet noodzakelijk is voor deze soort is het wel aan te bevelen. De mieren doen het simpelweg veel beter als je gebruik maakt van een warmtebron. In mijn ervaring is de Messor Barbarus een mierensoort die erg actief is, bijzonder gedrag vertoont en helemaal geen hoge eisen stelt. Dit maakt het dat deze soort voor iedereen een leuke starterssoort zal zijn. Ik kan je overigens aanraden om jouw Messor Barbarus kolonie in het licht te houden. Ik hield mijn eerste Messor Barbarus kolonie in het donker. Het nadeel hieraan is, dat áls je ze stoort, de koningin hier erg onrustig van wordt. Als je ze in het licht houd, zal je dit probleem niet krijgen, omdat het ze minder stoort als je in het nest kijkt.

De andere starters mier die ik heel erg leuk vind en iedereen kan aanbevelen, is Camponotus Nicobarensis, ook wel de Reuzenmier of Timmermansmier genoemd.

Lees meer »

Mierenhouden - wat is dat nou eigenlijk?

Mierenhouden, wat is dat nou eigenlijk? Voor velen klinkt het gek, want wat is er nou leuk aan mieren? En hoe begin je aan het houden van mieren? Dit soort vragen krijg je snel als je verteld over deze hobby.

Veel mensen weten niet wat het oplevert als je begint aan deze hobby. Het is namelijk een hele unieke hobby, omdat het doel van mieren houden is om je kolonie groter te krijgen en goed te verzorgen. Ik ken niet veel huisdieren die met steeds meer zijn als je ze goed verzorgt, dat is wat het voor mij een erg unieke hobby maakt. Het is leuk om de progressie te zien bij een kolonie als je ze goed verzorgd. Je zult merken dat je daar echt voldoening uit haalt. Toen ik eraan begon, had ik er gelijk veel plezier in en wilde ik alleen maar het beste voor de mieren doen. Ik vind persoonlijk het fijne aan deze hobby, dat het verzorgen nauwelijks tijd en energie kost. Maar je beleefd er wel constant plezier aan. Want zoals je misschien wel weet, werken mieren dag en nacht door. Je ziet dus altijd wel iets gebeuren. En ook wanneer er niks gebeurd, is het fascinerend genoeg om naar de koningin te kijken en te zien hoe de eitjes ontwikkelen. Want eitjes komen niet zo maar uit. 

Nadat het eitje is gelegd, moet het eerst nog door ontwikkelen naar een larve, waarna het een pop wordt. Nadat het eitje een pop is geworden, is de eerstvolgende fase de mier zelf. Het is wel belangrijk dat je de kolonie goed verzorgt en ze genoeg voedingsstoffen binnen laat krijgen, zodat onder andere het broed goed kan ontwikkelen.
Maar hoe verzorg je zo'n kolonie nou goed en hoe begin je? Als eerste is het belangrijk om te weten hoe je start met het houden van mieren. Het is heel erg simpel om hieraan te beginnen, want met een starterset van AntsIncMania ben je voor de eerste maanden al klaar. Ik ben ook begonnen met een starterset en dat vond ik fijn, omdat je weet dat je alles in één keer hebt. Ik hoefde daarom ook niet na te denken of ik nog spullen mistte om te beginnen. Ik ben begonnen met de soort Lasius Niger, oftewel de zwarte wegmier. (de meest voorkomende soort in Nederland).

Dit is één van de makkelijkste soorten, en hierbij kan je eigenlijk niet écht de fout in gaan. Ik was best jong toen ik mijn eerste kolonie ontving, maar ook toen vond ik het simpel om te onderhouden; er valt eenmaal ook weinig te onderhouden. Na een tijdje wilde ik een nieuwe soort proberen, omdat ik de hobby erg leuk vond. Ik koos voor Messor Barbarus, en daarna volgden al vrij snel nieuwe soorten. Zoals ik al zei is een AntsIncMania starterset in mijn ogen hét begin aan deze hobby, maar je zult je vast afvragen wat er in zit en waarom het geschikt is voor de mieren. Allereerst zitten bij de startersets de mieren inbegrepen. Alle sets bevatten verschillende mierensoorten, en juist omdat ze veel verschillen van elkaar vind ik dat heel leuk. Daarnaast vind je in de startersets ook een mini buitenwereld of een AntCombo Medium, dat is een nest en een buitenwereld voor de mieren in één, en 2 extra reageerbuisjes. Deze reageerbuisjes zijn ervoor om jouw mierenkolonie nieuw water te kunnen bieden wanneer dit op is uit het reageerbuisje waar de mieren in zitten, maar geen zorgen. Het water in een reageerbuisje gaat meestal maanden mee, dus de extra buisjes zijn voor op langere termijn. Ook zit er in de sets een 1ml liquidfeeder. Dit kun je vullen met suikerwater, zodat de mieren hieruit kunnen drinken. 

Suikerwater is, samen met proteïne en water, het belangrijkste voor de mieren, want mieren hebben suiker nodig. Dan vind je 2 jellycups in de starterset. Deze jelly's bevatten ook suikers en is dus een alternatief voor suikerwater, die je vooral voor grotere kolonies kunt gebruiken, om ze in één keer allemaal van suikers te voorzien. Een product wat eigenlijk een 'must' is bij het mieren houden, is een pincet. Hiermee kun je makkelijk insecten of fruitvliegjes aanbieden aan jouw kolonies, zonder te moeten priegelen met jouw vingers. Ook kun je met een pincet afval uit de buitenwereld halen, wat de mieren hebben weggebracht. Zo hou je het voor de mieren schoon. Omdat het pincet uit de starterset 'softtouch' is, kun je ook mieren oppakken, wanneer die zijn ontsnapt omdat jij even niet oplette, zonder de mieren pijn te doen. Er zijn verschillende startersets, met verschillende mierensoorten. Afhankelijk van de mierensoort, krijg je wat die soort nodig heeft. Met deze startersets leer je gelijk wat mieren nodig hebben om uit te groeien tot een grotere kolonie. En precies dat proces kun jij volgen, bij jouw kolonie. Ik wist eerst ook nog niet zo goed hoe ik kon beginnen met het houden van mieren, maar mede door een starterset kon ik gelijk goed beginnen en leerde ik gelijk veel over de behoeftes van mieren. Ik vind het leuke aan het houden van mieren, dat je nu een inkijkje krijgt in hoe mieren te werk gaan en wat elke mier nou eigenlijk doet. Dat kun je allemaal bewonderen in het mieren houden. In het nest zie je hoe mieren het broed en de koningin beschermen en in de buitenwereld zie je hoe mieren het door jou aangeboden voedsel meeslepen naar het nest. Dit gaat eigenlijk 24/7 zo door, en deze cyclus vind ik persoonlijk het leukste om te zien van de mieren, hoe ze bezig zijn om hun functie voor de kolonie te blijven volbrengen. En juist die cyclus volg je heel gemakkelijk, wanneer je maar wilt, bij het houden van mieren. Dit vond ik in het begin het meest fascinerend, en nog steeds.

 

Geschreven door Levi

 

Lees meer »